Friday, December 17, 2010

ketuk ketuk muharram bersama chef seng ragel (geli gila)



aku mengaku tak terel masak tapi ATLEAST, aku belajar tau nak kasi terel ni siap masuk pertandingan lagi even kalah. penting tau belajar memasak ni. jangan tanya kenapa nanti aku sekeh laju laju. kena lah belajar dari sekarang nanti dah kaweng nak bagi suami dengan anak anak makan senangg. pak dengan mak mertua pun boleh tumpang 4 kaki ye dak. 

lagi satu bagi yang duduk rumah sewa tu ni lah peluang korang nak men'terel'kan diri dengan skill masak memasak di samping menjahanamkan dapur tuan rumah. alaa weh, memasak senang je kot main campak campak dalam kuali je kot (ya ampun aku syukur gilaa mak aku tak reti nak online apetah lagi nak baca belog)
HEHEHEHE 



okay gadis gadis, sila ambil perhatian sekarang! 
TEGAS


*sila baca dengan nada chef wan untuk lebih ghairah*

1st:
memasak perlu ada keikhlasan ye sayang 
kau jangan nak bentak bentak kalau kena suruh masak! kalau tumbuk cili dengan lesung tu jangan nak over 'tung tang! ketung ketang!' sampai tok ketua ujung kampung tu boleh kena serangan angin ahmar kau paham tak? gila gila.

2nd:
memasak harus ada sifat sabar yang membungkam dalam dada
eh eh mesti lah kena ada kot kot kalau kau dah penat penat masak dah siap hidang lauk TIBA TIBA ada najis mutawassitah dari langit jatuh dalam lauk kau. tak ke macam nak histeria sehari?


3rd:
masak la elok elok sikit jangan ikut sedap kau je
ikut adab petua orang yang lebih terel dan berpengalaman. ini tak, dah la dapur tak rupa dapur macam kena bom dengan israel pastu melalak lalak pulak lagu cinta kristal abang rahim maarof ha amek kau naik hangit nasi nasib baik sempat diselamatkan ffuuu *aku sedang mengata diri sendiri*


cukup la tu 3 kang banyak banyak bukan kau baca pun aku pun tak letih nak taip kann. takut gak kot kot ada makcik terbaca kang terus nak mintak email nak menambah rakan kat fesbuk. takpe lagi, kot kot dia nak buat menantu tak ke naya? gila gila. 


semalam terasa nak masak lauk setail kampung untuk lunch maka terhasil lah lauk lauk seperti di bawah 


masak lemak pucuk turi



tak tau la korang pernah makan ke tak an
 rasa dia macam pucuk manis cuma lembut sikit


aku rembat dekat area tepi rumah
ni best duduk parit raja macam macam ada, rajin dengan tak je ngeh ngeh


sambal belacan yang pom pom pom pedas nye
bikin air hidung dan air mata meleleh laju laju wa cakap luu 



ikan masin goreng
aku suka ikan gelama sebab kalau goreng dia crunchy gila plus tak masin sangat 



pelam rembat. haha!
eh lauk lunch jugak ke? 



penat tau aku terlompat lompat nak amik menatang ni
nasib la pelam sapa gua rembat HAHAHAHA

yang leceh nya nak kena racik halus halus macam ni
pulak dahhh



  
taraaa! 
kerabu mangga la siot gua kecur la siot (--")
slurpp!



last but not least,
air limau ais 3 hari berturut turut
agagagagaa


weh weh jangan nak tap.tap.tap kat sini pulak. nah nah tisu lap cepat -__-

meh aku bagitau sikit, biar muka kita pecah rumah, tak siap macam aku asalkan kita reti masak dari tak tahu langsung ye dak. kamon la perempuan jangan la nak pegang sudip pun tak reti. kamon bebeh tak terel takpe boleh belajar laa :)

 belajar dari buku pun okay apaa

aku memang suka beli menatang ni dari novel muahaha

nak letak gambar lah lagi
biar laa biar laaaa


topi tinggi la siot cehh

okay okayy dah abes dahhh
ENJOY COOKING EVERYONE!

27 comments:

ahmad endo said...

presentation kira oklah tu....rasa aku tak taulah...hehehe

Afie said...

wohh...xajak...huhu...

zarifahmr said...

opocot mak! lincah saja kau komen ye hahaha

kembatolo™ said...

ai nak booking yg pegang cili tu boleh ke nyah? haha..

sejak bila buah pelam jadi menatang? hekhek.

Mohammad Ahnaf said...

ptut le skit perut tgh2 mlm..smbal belacan smpi cmtu ha...adoiya...

asrar@zaren said...

nyam2...kecur prut den =.="

alang2 da letak gmbr, letak la skali resepinyew.. leh try ;)

adrinaqamarina said...

rindu massak lemak mama rina :(

z, postkan untuk rina~

yan_n.i.m said...

saya reti goreng telor je..muahaha

Encik Tikus said...

bole buat calon bini kea you ? keh keh

Sophia Rani said...

hahahaha... ooohhh kauuu.. time aku takde ni la nak buat kerbu mangga bagai eyh.. takpe2.. ade ubi ada batas.. ada lori ada bas!!

ceiytt!!! porraahh!!! deei tambi.. itu tambi, sama itu kereta itu lembu sume tarak!!

Linglung said...

"memasak perlu ada keikhlasan" --- hehe, kalau tak ikhlas, mknn dimasak itu akan jadi masam..haha

zarifahmr said...

afie:
len kali ikut je kakpah balik umah hehehe

kembatolo:
booking jadi tukang masak ke nyah? bole2 takde hal nak booking untuk masak makan damai kaweng nanti pom bolehh haha ;D

menatang dengan buah tak same eh ince kemba?ngeh ngeh

ahnaf:
tau takpe awak..senak perot den jenuh kua masuk jamban aig0o~

zarifahmr said...

zaren:
haha nak letak tapi kang panjang sangat. kau cakap je nak resepi yang mana nanti aku bagi ;)

rina:
aloloo sian dia duk jauhh.ejip tade masak lomak eh? huhu nanti kite pos da basi busuk sampai sane woor~

yan-n.i.m:
oke apaa tu nanti up la lagi ;)

zarifahmr said...

encik tikus:
agagaga konpem mak anda rejek ;p

sopie:
yayy! berjaya menjeleskan anda cik peah! muahahaha

saaapi...goo! hekhekhek

linglung:
haa masam ok lagi kalo pahit??aiyook

hahaa ;p

beautiful_rose said...

damn.......aku baru jerk lepas makan mee goreng masakkan sendirik.lepas tgk entry nieh,terus lapar balik.hacuss diet aku hari2 macam nieh weh... =p





weh,bile ko nk dtg masak tok aku lak? =p busan kot hari2 makan masakkan sendirik...

zarifahmr said...

sian kau tak sihat ehh..meh aku buat kan bubur ayam nak x?huhuu diet aku pun hancus beb..arghhh ;0

Heidi Shafiq said...

err.. peliknye ko ni makan daun.. hehe.. :P

bgus la ko ni pndai masak.. susah nak cr calon yg mcm ko.. :D

zarifahmr said...

lahh habis pucuk ubi tu bukan daun?kangkung bayam pucuk paku tu apekah??aiyoo ;0 haihh tak susah la ramai je kat luar tu yang lagi terel kebabow tauu ehe

azi nur said...

huaa sedapnyeee....

zarifahmr said...

huaaa huaaa dan huaaa heheh ;p

Un Phat Lee said...

emmm.sedapnya...

zarifahmr said...

jangan yakin sangat..haha

alinac lover said...

amboi! terer la tuh

zidEL zhafiz said...

fulamak teror giler..bolehla produce rancangan masakan tuk raya tahun depan..kan?..hehe ^_^

rinn asri said...

I came across ur blog from formspring. Buka-buka je terus jumpa post masak2 ni, sangat memberi semangat since bf lebih pandai masak dari diri sendiri -_-

Eeee sukanya entri ni!

zarifahmr said...

alinac:
ala yong ni senang ej kot. yong lagi terel! ;)

zidel hafiz:
awk jd penerbit lah. saya tukang jahanamkan dapur je hahaha

rinn asri:
oh really? emm lelaki kalo masak lg terel dari pompuan tapi takpe awak jangan risau..stended ar tuh yang penting awak try belaja keh. nanti kasi tunjuk sket kat bf awak tuuu baru dia tau langit tggi ke rendah! hehehe

gud luck dear~ ;)

alinac lover said...

uik...awat lama x update