Tuesday, April 23, 2013

merasmikan oven butterfly



dah lama nak rasmikan sebena, tapi tak ter rasmi rasmi jugak oven kakak belikan tu. duduk la kau diam sunyi sepi tanpa berita dalam kotak. lepas tu ada la kan orang tu kan request nak makan pavlova jadinya buatkan lah sebab macam dah lama jugak tak buat pavlova. nak jugak test power oven baru ni cemana pergi dia kan.


nasib baik elok je berfungsi. oh jangan tanya aku kenapa beli oven butterfly. oven ni kan zaman mak mak kita dulu. payah dah sekarang nak jumpa orang pakai oven ni. semua nak yang modern jeww. tapi maksalahnya aku memang suka dengan benda tradisional nak buat cemana yedak hihihi plus, jimat letrik guna gas jeww. bakar manual atas dapur kauu. nangeh.





terus buat dua bijik sebab nak kejar masa. ikutkan kalau guna oven ni tak boleh bakar meringue kat bawah pasal guna api dapur kan so nanti base meringue hangit. i'm done sebab tu bagitau hahaha



lepas tu, untuk pavlova kali ni cuba buat eksperimen cemana nak bgi meringue merekah. sebelum ni buat tak merekah pun macam chef chef buat teww iolls kecewa hokkayy. so aku cuba lebihkan tepung jagung dan berjayaaa yay :'D



*jejoget*



setelah berhempas pulas bermandi peluh akhirnya menjadi jugak pavlova dambaan perot walau ke 153739383536284 juta kali makan pun takkan bosan hekhek.  :')




zoom sikitttt



pavlovelovediva sangat



saje je nak tayang brooch ribbon pink kiteeww. tu je lah kot kbai ^^


11 comments:

Al Kisah said...

wohoo pavlova..

Ahsfantasy Ryu said...

pavlova yang sweet :)

.::: Princess MOMOY :::. said...

uwaaaa.... sedapnya
adoiii la...sini mana nak cari nih

Ainee Cumi said...

Gila klasik kau jemah!

Aku nak oven! nak oven! Nak oven! Oven aku kecik gila memeh tak lepaih nak membuat. Nak oven satu jemah.

Menariklah pavlova kau. Weyh berapa kos buat?

.::: Princess MOMOY :::. said...

momoy nak jemput dear dan kawan-kawan di sini untuk join GA momoy yg pertama ini jika sudi. terima kasih =)

http://www.momoy-blogirl.blogspot.com/2013/04/zone-barangan-percuma.html

EZAN IDMA said...

meleleh air liur siapa nak tanggung ni

yulia rahayu said...

looks yummy. you should teach me how to make this yummy food...

Amalsaima R said...

wow more desserts! hehe

amsaima.blogspot.com

peyha said...

Salam..

Boleh share tak kt mana beli oven ni?sy dah lama cari.. thanks :)

zarifahmr said...

peyha:

wasalam, saya beli dekat pekan kat segamat. biasa oven macam ni ada jual dekat kedai apek cina. kat mall susah nak jumpa huhu. harap jumpa lah ye :)

Anonymous said...

Bukan main sedap tgk pavlova... oven gak kau terliur ek... hihihi ... mana pegi lah cik puan blog ni... lama betul tak update... tak ingat password ke.. :)